Krachtige
No-nonsense
communicatie

Orde van Organisatiekundigen- en adviseurs Ooa

“We zochten naar een partij die de praktische vertaalslag kan maken, onze ideeën uitvoerbaar laat worden en ons ontzorgt”

De samenwerking tussen TETSKE en Ooa is nog pril, sinds begin dit jaar ondersteunen wij de Orde van Organisatiekundigen- en adviseurs. Hierbij moet je denken aan het organiseren van events, secretariaat zoals de ledenadministratie, communicatie en nog meer backoffice taken. Een super leuke nieuwe uitdaging. We vragen mede-Lochemer Theo Hermsen en penningmeester van Ooa, naar zijn eerste ervaringen met TETSKE.  

Kun je kort wat vertellen over jezelf en je rol bij Ooa?
Ja, wat leuk! Nou, misschien niet heel toevallig maar oorspronkelijk kom ik ook uit Lochem. Inmiddels woon ik alweer wat jaren in Deventer. Van huis uit ben ik bestuurskundige, nu werk ik als zelfstandig organisatieadviseur. Mijn opdrachten liggen eigenlijk altijd op het snijvlak van samenwerken, veranderen en professionaliseren. Ik word meestal betrokken bij een organisatie als er zaken spelen waar ze zelf niet helemaal uitkomen. Daarnaast geef ik ook nog les bij Sioo en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Wel leuk te vertellen is dat ik het langst zittende bestuurslid ben maar ook één van de jongsten. Sinds 2012 ben ik actief als penningmeester en vicevoorzitter voor de Ooa.

Hoe zijn jullie bij TETSKE terechtgekomen?
We zijn alle puzzelstukjes van onze vereniging opnieuw aan het omdraaien. Dan moet je denken aan de contacten tussen leden en de verschillende samenwerkingen. Ook het verenigingsmanagement kwam hierbij ter sprake en we zijn ons dus gaan oriënteren op andere partijen. Dat een netwerk dan handig is, blijkt wel weer. Ik kreeg van Nico Groen, mijn leermeester en tevens Ooa-lid, de tip om eens contact op te nemen met TETSKE. Hij is trouwens degene die mij, na mijn opleiding, het vak van organisatieadviseur écht geleerd heeft. Nico, je kent hem ongetwijfeld, want hij komt ook uit het Lochemse. Hij vertelde dat hij goede ervaringen heeft met TETSKE vanuit de Industriële Kring Lochem. We dachten toen “laten we dit proberen” en we hebben jullie gebeld. Hoe dit toen verder is gegaan? Nou best snel eigenlijk, we hebben een kennismaking gehad met het bestuur van Ooa en TETSKE. Dit klikte meteen goed.


Je vertelde dat jullie vak best theoretisch en abstract is. Wat zochten jullie in een partij die het verenigingsmanagement gaat doen?  
We waren echt opzoek naar een partij die de praktische vertaalslag kan maken en onze ideeën uitvoerbaar laat worden. Een partij die ons ontzorgt, ons echt het werk uit handen neemt. Tegelijkertijd zochten we ook naar een stabiele samenwerking, met beide benen op de grond en betrouwbaar. Het is best spannend om over te stappen naar een ander bureau. Het is toch je visitekaartje en uithangbord naar je leden. We zijn een vergrijsde vereniging, we hebben best veel oude leden. Nieuwe doelgroepen aan ons binden vinden we daarom belangrijk, denk aan de proactief startende ondernemer en de gerichte professionele netwerker. Een dosis frisse nieuwe energie kunnen we hierbij wel gebruiken. Samen met TETSKE verwachten we hierin een flinke slag te kunnen maken.


Wat spreekt jullie aan in de werkwijze van TETSKE?

Het was ons meteen duidelijk: de aanpak van TETSKE is nuchter en concreet. Het is zo fijn om te merken dat er proactief met je meegedacht wordt. Laatst belde Tetske me zelf op, om me nog even te wijzen op een berichtje en of ik daar niet nog wat mee moest. Kijk, daar word ik nou zo blij van. TETSKE denkt niet vanuit één persoon maar als team. Jullie doen het echt samen. En moet er iets gebeuren waarvoor jullie de expertise zelf niet in huis hebben? Dan wordt met gemak iemand uit jullie grote netwerk ingeschakeld.


Hoe zou je TETSKE beschrijven aan een vriend?

Toegankelijk, open-minded en met beide benen in de nieuwe tijd. Jullie komen met verfrissende nieuwe ideeën, ook op het gebied van vormgeving. Kort samengevat zou ik TETSKE omschrijven als; frisse aanpakkers en doeners.